Sudjelovanje istraživačica na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji na Sveučilištu u Valenciji, Španjolska

Tri članice naše istraživačke skupine sudjelovale su izlaganjima koja su nastala u sklopu projekta ASKiNS21 na 4. međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Literary Geographies: Social and educational views from written cities” od 26. do 28. listopada 2022. godine, održanoj na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Valenciji, Španjolska.

Iris Spajić i Marijana Mandić su u četvrtak 27.10.2022. održale izlaganje na temu „The Didactic Potential of Robert Seethaler’s ‘The Tobacconist’ in Reviving Vienna’s Places of Memory“. U fokusu izlaganja bio je urbani život Bečana 1930-ih, kulturni prostori i relevantne povijesne ličnosti koje se pojavljuju u romanu, kao i prikaz Beča pod utjecajem nacizma, s naglaskom na moć medija i propagande i odnos prema Židovima prije početka Drugog svjetskog rata. Izlaganje je ponudilo uvide u političku i društvenu krizu u romanu te se raspravljalo o obrazovnom potencijalu kriznih tema u fikciji.

Na konferenciji je sudjelovala i Sonja Novak s pozvanim plenarnim izlaganjem na temu „Reading Literary Cityscapes as Public Spaces: Crisis Topoi, Pop-Culture Tropes, lieux de memoire“. Njeno pozvano plenarno izlaganje održano je također 27.10., a obuhvatilo je rezultate rada na projektu CA18126 Writing Urban Places. New Narratives of the European City koji financira EU COST, ali velikim dijelom i iz projekta ASKiNS21 kojeg financira HRZZ.

Program, sažeci i ostale informacije o konferenciji mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici konferencije (https://www.uv.es/geolit/eng/).

O ovoj zapaženoj i važnoj konferenciji su pisali i lokalni mediji u Valenciji, članak se može pročitati OVDJE